VII. sabor Hrvatskog društva farmaceutskih tehničara

10.04.2014.

Sedmi sabor HDFT-a oodržao se od 3. do 5. travnja 2014. u Poreču - hotel "Parentium".

VII. SABOR HRVATSKOG DRUŠTVA FARMACEUTSKIH TEHNIČARA

U Poreču je od 3. do 6. travnja 2014. održan VII. sabor HDFT-a, s međunarodnim sudjelovanjem, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH. Uz redovitu  skupštinu održani su i sastanci svih tijela društva. Stručni skup, na temu „Zdravo i njegovano dijete – ulaganje u budućnost“, otvorila je predsjednica društva Marija Žužak. U ime gradonačelnika Poreča skup je pozdravila  njegova zamjenica prof. psihologije - koordinatorica projekta "Zdravi grad Poreč" Nataša Basanić Čuš. U ime Hrvatskog farmaceutskog društva skupu se obratila i zaželjela uspješan rad  dr. sc. Maja Jakševac Mikša, mag. pharm., te predsjednica društva tehničara Slovenije kolegica Karmen Grom i u ime EAPT-e Svjetlana Jakovac.

Sl. 1. Otvaranje VII. sabora

Slijeva nadesno: M. Jakševac Mikša, Z. Taušić i K. Grom (Slovenija), N. Basanić Čuš, A. Farkaš Marin, S. Jakovac

Pomno odabrana tema, vrhunski predavači i novi pristup organizaciji predavanja – stručna predavanja na koja su se nastavila promotivna čineći cjelinu (probava, prehrana, koža, dišni putovi) izazvali su odobravanje i pohvalu predavača i sudionika skupa. Kao i uvijek na našim skupovima, tijekom svih predavanja dvorana je bila ispunjena slušateljima.  Održana su 33 predavanja sa 30 predavača, od toga  dva predavanja o komunikaciji u  ljekarni, te jedna radionica: „Tena-dodirni i osjeti“.

Sl. 2. dr. sc. Maja Jakševac Mikša, mag. pharm.,  pozdravlja skup

 

Predavanje o probavi čovjeka te djeteta predstavila je doc. dr. sc. Irena Barbarić iz Johanniter Frauen und Kinderklinik Stendal, Njemačka. Primarijus Alemka Jaklin Kekez, spec. pedijatar, imala je temu „Opstipacija u djece“, zatim o prehrani malog djeteta govorila je prim. dr. sc. Marija Hegeduš Jungvirth iz Županijske bolnice Čakovec i Đeni Momić, dr. med. spec. pedijatar iz Poreča.Tajana Buhač, mag. pharm., sveučilišna magistra fitofarmacije i dijetoterapije, govorila je o opravdanosti jačanja imuniteta kod djece. O koži i njezi djeteta izlagala je Nives Pustišek, dr. med. spec. dermatovenerologije iz Klinike za dječje bolesti Zagreb, od kuda dolazi i prim. Zoran Barčot, spec. dječje kirurgije, koji je govorio o opeklinama kod djece koje su nažalost vrlo česte. Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, iz DZ Trešnjevka Zagreb, upoznao nas je kako postupiti kod povišene temperature djeteta. Dr. med. spec. pedijatar, subspec. pedijatrijske pulmologije Nataša Mesarić Antončić, iz Županijske bolnice Varaždin, predavala je o dišnim putovima i posebno respiratornim infekcijama kod djece. Izv. prof. dr. sc. Davor Plavec, iz Dječje bolnice Srebrnjak Zagreb, osvrnuo se na liječenje rinosinusitisa kod djece, a iz KBC-a Sestre milosrdnice mr.sc. Frane Grubišić, spec. fizijatar-reumatolog, o liječenju osteoartritisa, te iz iste bolnice dr. sc. Suzana Ožanić Bulić upoznala nas je s pristupom liječenju veruka. Većina promotivnih predavanja tvrtki usko su vezana uz temu i sva su  bila na zavidnoj razini.

Sl.3.  Sudionici predavanja

Mr. sc. Alan Ramić, mag. pharm., svoju seriju predavanja o komunikaciji koju piše za naš časopis nastavio  je temom „Osobitosti komunikacije s djetetom u ljekarni“, a  Željko Ćurić, dr. med. iz O. K. Consulting Ljubljana,  govorio je o komunikaciji s problematičnim sugovornicima.
Hotel Parentium sa svojim mogućnostima smještaja, velikom kongresnom dvoranom, prostranom aulom gdje je bio izložbeni prostor (34 tvrtke) oduševio je sve prisutne.
Tvrtka Bayer – srebrni sponzor – pripremila je u četvrtak program dobrodošlice. U pauzama predavanja tvrtka Nestlé i organizator pripremili su osvježenje. a Vichy je priredio iznenađenje – poznati mađioničar Luka Vidović zabavljao nas je u petak navečer. Glavni sponzori BELUPO, JGL, MEDIKA, PLIVA nakon svake grupe predavanja i predavanja svoje tvrtke,  izvlačili su nagradu za prisutne u dvorani – dva polupansiona u nekom od hotela u Poreču. Oktal Pharma – srebrni sponzor – sudjelovala  je sa 5 predavanja i vjerno nas prati na svim našim skupovima. Sponzori ovog skupa bile su brojne tvrtke -  Krka,  Salveo, Dietpharm,  Adriatic BST, Medis Adria, Ewopharma, Salvus, Phoenix. Na izložbenom prostoru bili su  i Stada,  Farmex, Natur Produkt, Vichy, Apipharma, Alkaloid, Milsing, PIP, Paul Hartman, Biska, Lohmann&Rauscher, te prvi put, SCA, Lenis Pharm, Amalgea i PharmaS. Uz farmaceutske tvrtke, Galenski laboratorij Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije i Gradske ljekarne Zagreb imali su svoje izložbene prostore.


Sl.4. Izložbeni prostor – glavnog sponzora

Kao organizatori zadovoljni smo, dobili smo mnogo pohvala predavača, izlagača i obećanja tvrtki da će sudjelovati za dvije godine na  60. obljetnici HDFT-a. Odaziv sudionika, njih 499, u ovoj ekonomskoj krizi doista je zavidan. Zahvaljujemo svima magistrama,  koji prepoznaju naše skupove korisne za edukaciju farmaceutskih tehničara, bez obzira što još uvijek farmaceutski tehničari nisu regulirano zvanje u zdravstvu. Vlasnici iz dviju ljekarni  poslali  su sve svoje tehničare  kao zahvalu za njihov rad, a farmaceuti su ostali raditi, zato - jedno veliko hvala.
O našem skupu posebno je izvijestio Večernji list, a na svojim elektronskim stranicama omogućili su i komentiranje događaja na kojima je bilo više od pedeset komentara.

 

 

Konačni Program VII.Sabor