VI. sabor farmaceutskih tehničara

Od 19. travnja do 21. travnja, u Bolu, na otoku Braču, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja održao se VI. Sabor farmaceuskih tehničara. U sklopu sabora 19. travnja održala se Izborna Skupština HDFT-a.

Tema stručnog skupa bila je: „Odgovornost i zadaća farmaceutskog tehničara u susretu s trudnicama”

VI. SABOR HRVATSKOG DRUŠTVA FARMACEUTSKIH TEHNIČARA


U Bolu na Braču održan je VI. sabor HDFT-a od 19. do 21. travnja 2012., pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja. Osim izborne skupštine i sastanaka radnih i upravnih tijela društva, organiziran je i stručni skup - „Odgovornost i zadaća farmaceutskog tehničara u susretu s trudnicama“.

Iznimna je prilika bila čuti predavanja vrhunskih stručnjaka iz područja medicine i farmacije - kao što su prof. dr. sc. Dubravko Habek i prim. dr. sc. Renato Bauman iz KB-a Sveti Duh u Zagrebu, prof. dr. sc. Josip Đelmiš, prof. dr. sc. Marina Ivanišević i dr. sc. Ksenija Makar Aušperger iz KBC-a Zagreb, dr. sc. Aleksandra Špoljarić iz Opće bolnice Varaždin, dr. sc. Arijana Meštrović iz Atlantic grupe u Zagrebu, mag. pharm. Zvezdana Petrović iz Ljekarne varaždinske županije. Zdravstveni tehničari Marica Hađina i Jasna Matić predstavile su rad u kabinetu prenatalne dijagnostike pri KBC-u Zagreb, a Ivana Leskovar bacc. lab, predstavila je organizaciju rada banke iz pupkovine.

Zlatni plus sponzori bili su Pliva i Sandoz, zlatni sponzor bila je Medika, srebrni sponzor Bayer, sponzori Atlantic grupa, Adriatic bst, Belupo, Krka, Salvus, Ewopharma, Natur Produkt, Hartman, Oktal Pharma, Phoenix, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, Salveo, Farmex i JGL, te tvrtke koje su na neki drugi način sudjelovale, te su svi skupa  pridonijeli dobroj organizaciji ovog Sabora, i to na zadovoljstvo sudionika i organizatora.

Niz promotivnih predavanja farmaceutskih tvrtki, kao i bogat izložbeni program pružili su informacije potrebne za rad u ljekarnama. Ovaj stručni skup imao je međunarodni karakter. Sudjelovao je dr. sc. Željko Ćurić iz Ljubljane, a u organizaciji tvrtke Krka, saboru je prisustvovalo pedesetak kolegica i kolega iz Slovenije. Saboru su kao gosti prisustvovali predstavnici Hrvatske ljekarničke komore, Hrvatskog farmaceutskog društva, Europske organizacije farmaceutskih tehničara EAPT-a, i predstavnici društava farmaceutskih tehničara Slovenije i Portugala. Ministar zdravlja poslao je pismo potpore sudionicima skupa.

Na ovoj se manifestaciji okupilo oko 550 farmaceutskih tehničara. Organizacijsko povjerenstvo trudilo se da osim znanja, sudionici u svoje radne sredine prenesu i sjećanje na ugodno i korisno druženje s kolegicama i kolegama, a posebno na ljepotu jednog od bisera među otocima našeg Jadrana. Središnji odbor HDFT-a donio je odluku o humanitarnoj pomoći od sredstava prikupljenih na ovom saboru.

Donacija će biti proslijeđena organizaciji Betlehem, koja se skrbi za nezbrinute trudnice, mlade majke i novorođenčad u kućama u Karlovcu i Drežniku. Donacija će se ciljano dodijeliti za ogrjev u tim kućama.


Sabor je bio medijski popraćen na području cijele Hrvatske na radijskim postajama i u novinama.