55 godina HDFT-a

UZ 55. OBLJETNICU OSNIVANJA HRVATSKOG DRUŠTVA FARMACEUTSKIH TEHNIČARA

Kada su osnivači našeg društva u ožujku 1956. godine u Jukićevoj 12, u prostorijama Medike, osnivali novo stručno društvo za mlado - relativno novo zvanje u području zdravstva tj. ljekarništva, sigurno nisu razmišljali kako će to njihovo djelo dugo živjeti. Čitajući spomen-zbornik izdan u povodu 50. obljetnice kao i dokumente toga vremena, možemo iščitati njihovu želju da djeluju u cilju pune stručne i društvene afi rmacije, da društvo okupi sve farmaceutske pomoćnike-tehničare, a njihovo školovanje bude jednako vrednovano kao drugi srednjoškolski četverogodišnji programi. Posebno mnogo vremena i rada, osim na statusnim pitanjima, uloženo je u trajnu edukaciju kolegica i kolega, iako to nije bila zakonska regulativa. U jubilarnom zborniku navedene su aktivnosti, ali i kolege koji su godinama odvajali svoje slobodno vrijeme i volonterski - ali maksimalno stručno-profesionalno ispunjavali sve postavljene zadaće u svojim podružnicama u tijelima društva i organizacijama
gdje su predstavljali naše društvo. Tako smo i poslije Pule i slavlja nastavili s edukativnim radom, koji je rezultirao desecima predavanja u svim podružnicama.
Kako su se promijenili uvjeti u pristupu farmaceutskih kuća - i naša se organizacija tome prilagodila te smo osim predavanja u prostorima u gradu za više desetaka sudionika prišli i organizaciji predavanja u prostorijama tvrtki.

S nekim su tvrtkama tako organizirana predavanja i u mjestima u kojima nikada prije nismo bili. To je pridonijelo da neki članovi prvi put prisustvuju stručnom predavanju u organizaciji svoga društva te da kolege pristupe svojoj jedinoj stručnoj udruzi. Stručnom radu na našim saborima - u Primoštenu 2008. “Farmakoterapijski pristup liječenja boli“ i Malom Lošinju 2010. “U zdravlju i bolesti od puberteta do zrelosti“ - nazočilo je, na svakom, više od 500 aktivnih sudionika.

Drugih pedeset  godina započelo je i s aktiviranjem novih članova u radu podružnica i tijela društva koji su se aktivno - prema svojim mogućnostima - uključili u rad u mandatu ili samo za određenu akciju - Anka Baković, Ivanka Bogdan, Danijela Božić, Tomislav Čajo, Sandra Čargonja, Zrinka Čipčić, Miroslav Čizmić, Milka Dimitrišin, Martina Gal, Marijana Matić, Mihaela Matko, Danijela Polić, Ante Smolčić, Vedran Šjardi, Josip Varga, Lucija Vukelja, Tatjana Živković i Dubravka Žulj. Bilo je i onih koji su se ponovno aktivirali - Paula Barić, Stjepan Hostić, Adam Ilić.

Osnovana je i nova podružnica Varaždinsko-me đimurska - odvajanjem od Zagrebačke podružnice koja je najbrojnija, što se pokazalo ispravnim jer je u samo godinu dana rada društvu pristupilo više od 40 novih članova s toga područja. Napominjemo, unatoč obilježavanju vrijedne obljetnice, uz djelovanje novih aktivnih članova, neki su članovi koji više nisu birani u tijela društva prestali plaćati i članarinu te su brisani 2010. s ostalim neplatišama, a neki će biti brisani u 2011.

Mi koji smo tek počeli s radom iskreno zbog toga žalimo. Na našu žalost zauvijek nas je napustilo nekoliko naših kolegica i kolega koji su neprocjenjivo pridonijeli radu našeg društva da ono i danas može ovako djelovati. Od srca im zahvaljujemo i ostat će u dragoj uspomeni svima nama, a mladim
kolegicama i kolegama njihov primjer bit će vodilja u nastavku rada društva.

Svoj društveno-stručni rad i dalje publiciramo u našem časopisu, u kojemu objavljujemo i sve aktivnosti iz naših podružnica kao i rada tijela društva, proširili smo sastav uredništva, a otvorili smo i stranicu na elektronskom mediju kako bi se svi koji žele mogli bolje informirati o društvu.

Zahvaljujemo na doprinosu svim našim osnivačima, svim predsjednicima, tajnicima, blagajnicima, svim
urednicima i uredništvima od prvog broja Biltena do ovog broja Farmaceutskog tehničara, svim članovima
tijela društva tijekom proteklih 55 godina. Nadamo se da će društvo i dalje raditi za dobrobit svojih članova i u novim zakonskim uvjetima te da će i mlađa generacija moći svojim kolegama organizirati svečanu - 60.
obljetnicu.

Našu 55. obljetnicu obilježavamo i malom fotogalerijom  događanja u zadnjih pet godina.