Sastanak Europskog udruženjka farmaceutskih tehničara

29.06.2010.

Sastanak Europskog udruženja farmaceutskih tehničara, Lisabon 03. – 05. 06. 2010.

Učlanjivanjem u CEPT-u preuzeli smo i obvezu sudjelovanja na godišnjem sastanku evropskog udruženja farmaceutskih tehničara, koji je ove godine održan u Lisabonu, Portugal od 03. - 05. lipnja 2010.

Odlukom Središnjeg odbora predstavnice HDFT-a su bile Marija Žužak (predsjednica ) i Svjetlana Jakovac.

U fokusu sastanka bilo je prihvaćanje novog Statuta kojeje radna grupa sastavila uz pomoć sugestija iz svih zemljama: Portugala, Švedske, Danske, Finske, Norveške, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjeverne Irske, Slovenije, Češke i Hrvatske.

Naše društvo je tijekom dvije prethodne godine radilo na izmjenama i dopunama koje su velikim dijelom prihvaćene, a uglavnom su se odnosile na način glasovanja, na broj predstavnika iz pojedine zemlje, odnosno pravilo jedna zemlja jedan glas, na naziv, sjedište i novi logo udruženja.

Tu smo verziju prijedloga Statuta objavili na našim stranicama http://www.hdft.hr/novosti/medunarodna-suradnja/ .

Sve zemlje su sudjelovale u raspravi, što je rezultiralo manjim izmjenama i u konačnici jednoglasnim prihvaćanjem Statuta.

            Udruga je promjenila ime iz Committe of European Pharmacy Techicians (CEPT) u European Associarion of Pharmacy Technicians (EAPT).

            Neke točke Statuta zbog svoje kompleksnosti  biti će regulirane Internim Pravilnikom.

Za izradu Internog Pravilnika imenovana je komisija u sastavu:

Portugal - João José Joaquim

UK – Tess Fenn

Danska - Susanne EngstrÆm

Francuska – Catherine Piron

Hrvatske – Svjetlana Jakovac.

  Svaka zemlja članica obvezala se dostaviti definiciju zvanja farmaceutski tehničar kako ga ona vidi te prijedlog zaštitnog znaka i sve prijedloge na točke Statuta za izradu Internog Pravilnika.

Krajnji rok za dostavu prijedloga za zaštitni znak je kraj kolovoza, a rok za slanje prijedloga za izradu Internog Pravilnika je kraj listopada.

Nakon prikupljanja informacija komisija će se sastati i razmotriti prijedloge, te sastaviti radnu verziju Pravilnika koji će biti raspravljan na slijedećoj godišnjoj sjednici u Engleskoj od 8. do 9.travnja 2011. godine

            Hrvatsko društvo farmaceutskih tehničara je u članstvu Europskog udruženja farmaceutskih tehničara od 2006. godine i već 2007. godine organizirali smo godišnji sastanak u Zagrebu, nakon čega se vrlo aktivno uključujemo u izradu novog Statuta.

            Sve zemlje članice su prepoznale vrijednost naših napora u izradi novog statuta kao i našeg dugogodišnjeg iskustva u organiziranom djelovanju udruge te doprinos naših mladih kolega sa znanjem engleskog jezika i informatičke pismenosti.

            Zbog toga je Švedska predložila našu članicu Svjetlanu Jakovac za člana Interne komisije.

Prijedlog su posebno podržale kolege iz Slovenije i ostalih zemalja, a mi smo odgovorno prihvatili.