Otvoren prvi prostor HDFT-a

05.01.2015.

OTVOREN PRVI PROSTOR HRVATSKOG DRUŠTVA FARMACEUTSKIH TEHNIČARA, U ZAGREBU, VLAŠKA 81 a

 
m
 

Dočekali smo i taj dan,  nakon 58 godina postojanja našeg društva  uselili smo se u vlastiti prostor.  U petak,12. prosinca 2014. svečano smo otvorili  prostor, koji je HDFT dobio na korištenje od Grada Zagreba. Svojom prisutnošću počastili su nas osnivači ovog društva, Marica Petrin i Andrija Srša. Otvaranje su uveličali  mnogi uzvanici, suradnici  i dragi gosti. Ispred Grada Zagreba predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor, iz Gradskog ureda za zdravstvo voditeljica odjela Nada Brkljačić, ispred Hrvatske ljekarničke komore i Gradske ljekarne Zagreb Nada Jambrek mag. pharm., te  predsjednik HFD-a mr. sc. Darko Takač, mag. pharm. spec., i izvršna direktorica HFD-a doc. dr. sc. Maja Jakševac Mikša, mag. pharm.  Uz službene predstavnike  prisutni su bili i naši dugogodišnji suradnici bez kojih naše društvo ne bi tako dobro funkcioniralo, naša lektorica Mira Jelić, prof., direktorica Sveučilišne tiskare Anka Velić, ing., te Marija Mijatović i Sanja Ferenčak iz putničke agencije TIP-TOURS koji nas vjerno prate na našim skupovima. Zvonko Ružić, mag. pharm., uvijek je rado viđen gost, zaslužan je član društva i dobitnik Velike nagrade HDFT-a za 20-godišnju suradnju društva i Plive.  Prisutni su bili  aktivni farmaceutski tehničari u društvu  i predstavnici tehničara iz svih podružnica.
Kratkim govorom, predsjednica HDFT-a, Marija Žužak obratila se prisutnima, zahvalila  na odazivu i pozvala  na ugodno druženje.
Zvanje farmaceutskog tehničara  (farmaceutskih pomoćnika) proizišlo je odmah nakon 2. svjetskog rata kada se ukazala potreba za rad u ljekarničkoj struci. Prvi tehničari educirali  su se tečajevima u NOB-u.  Već u listopadu 1947. osnovana je prva farmaceutska škola, a  1952. održan je prvi sastanak farmaceutskih tehničara. Samostalno društvo osnovano je  25. ožujka 1956. godine u prostorijama Medike u Jukićevoj ulici. U početku sastanci društva  održavali su se u prostorijama „Cijanizacije“. Prve prostorije za rad dobivene su na korištenje u zgradi Farmaceutskog društva Hrvatske, Masarykovoj 2, gdje društvo radi dvanaest godina do iseljenja 1968. Tada nas prihvaća Medika, gdje smo ostali do današnjeg dana. Sastanci i rad društva odvijao se u prostorijama  u Jukićevoj ulici, a preseljenjem tvrtke u Caprašku i mi smo se preselili.
Sjedište HDFT-a ostat će na adresi Capraška 1, a prostor u Vlaškoj namijenjen je za naše operativne zadaće.

Tijekom proteklih 58 godina, promjene u državi, vladajućim strukturama i ministarstvima te česte promjene zakonskih propisa odrazile su se i na rad društva. Cilj HDFT-a je uvijek isti: okupljanje farmaceutskih tehničara u strukovno udruženje sa svrhom da svojim djelovanjem pridonesu razvoju farmaceutske i zdravstvene struke.  Organiziranjem stručnih predavanja, simpozija i kongresa omoguće članovima društva cjeloživotno učenje i usavršavanje, te očuvanje digniteta struke. Od samog početka postojanja društva provlači se borba za status i mjesto farmaceutskog tehničara u ljekarničkoj djelatnosti. Kamen spoticanja i tada i danas  - područje je rada farmaceutskog tehničara.
Pred nama je 2016. godina - naša velika obljetnica - obilježavanje 60  godina kontinuiranog aktivnog rada društva, u kojem se sav rad odvija volonterski.
Naša su očekivanja da tu obljetnicu dočekamo kao ravnopravni dio ljekarničkog tima  u skladu s obrazovanjem (diploma i položen stručni ispit), odgovarajućim djelokrugom rada za koji smo školovani i razredom u Hrvatskoj ljekarničkoj komori.

Pregled slika sa otvaranja: